SK Žižkov Praha – TJ Sokol Kolín

V sobotu 19.11.2016 jsme přivítaly na kuželně Sokolky z Kolína, které v letošní sezóně sice figurují v druhé půlce tabulky, ale ze zkušeností víme, že u nás zahrát umí.

V první rundě nastoupila osvědčená dvojice Bláža a Bóža. Blanka svůj duel se Zdeňkou Dejdovou rozehrála skvěle a po dvou drahách vedla 2:0 o 26 kuželek. Jenže nervozita může skočit i na tu nejostřílenější a Bláža se nám rozklepala. Možná to bylo tím „štěstíčkem“ v hledišti Standou Březinou. K neradosti domácích fanoušků jí ani na jedné ze zbývajících drah nevyšly plné. Soupeřka se mezi tím rozehřála na provozní teplotu a krom výborných plných přidala i dobrou dorážku. Náskok smazala a ještě přidala 13 do plusu pro hosty. To Bóža si šla po výhře proti Lence Honzíkové hned od začátku svědomitě. Na první dráze teda ještě trochu laškovala, ale na soupeřku to stačilo. Ostatní dráhy už byly pro radost všem Žižkovákům. Celkově krásných 548 a výhra 4:0 o 56 kuželek.

Druhá runda se nesla v duchu dramatu i tentokrát. „Duo Labilky“  alias Káča a Irča nezklamaly a vnesly do zápasu trochu vzruchu. Katka nastoupila proti otejpované Míše Moravcové (jak sama říkala s „miminkovým“ loktem). Úvodní dráha 101 a totálně rozhozená Káča. Míša si držela svůj standard, na který jsme u ní zvyklí, a hodila 141. Druhá dráha byla jak přes kopírák. Káča po dvou drahách s výkonem 205 ztrácela 71 kuželek a měla slzičky na krajíčku.  Všechny spoluhráčky jí (i sebe) utěšovaly, že už to bude jen lepší. A tak si řekla, že Zavarko umí těch 205 na dráhu, a kdyby to taky hodila, tak má 600. A tak se na třetí dráze ztopořila a po dobrých plných přidala i normální dorážku a bylo z toho 136. Na poslední dráze už nebyl čas na fórky – plné 100 a k tomu 62 dorážky už se přiblížilo alespoň ke Gartusovi. Škoda těch prvních dvou drah, protože celkově Káča nestačila na soupeřku o pouhých 19 kuželek. Ani Irča nezačala svůj souboj proti Vlastě Kohoutové zrovna nejlépe, nicméně i 116 kuželek jí v pohodě stačilo na hodně slabých 80 soupeřky. Na ostatních drahách to už ale byla naše „holubičková“ Irča. Zejména třetí dráha jí vyšla parádně – 147. Celkově si s Vlastou poradila 4:0 a výkonem 536 nahrála pro družstvo 80 kuželek. Po dvou rundách byl bodový stav vyrovnaný 2:2, ale náskok ve sražených kuželkách vzrostl na 104.

Závěrečná dvojice ještě neměla na růžích ustláno. Pro výhru družstva bylo nutné získat hlavně třetí bod. Blanku vyzvala do duelu Magda Moravcová, která na Žižkově umí. Při posledním společném zápase si tu zvýšila osobák na 580. Blani začala pěknými plnými, ale s dorážkou se dost prala a bylo z toho průměrných 125. Magda sice plné prohrála o 14 kolků, ale velice pěknou a čistou dorážkou zvládla obrátit a vyhrát dráhu o 4 kuželky. Na neoblíbené dvojce se Blani výkonem 143 zvedla jak v plných, tak i v dorážce. Ale soupeřka chytla slinu a šoupla tam 155. Tento rozdíl se nakonec ukázal bohužel klíčovým. Zbylé dvě dráhy sice vždy dokázala vybojovat Blanka, ale výhry o 3 a 2 kuželky pouze snížily rozdíl, ale nesmazaly. To Lucka si na první dráze lehce poradila s podprůměrně hrající Jitkou Vackovou. Ani na další dráze drama nepřipustila a vytvořila si náskok 2:0 o 29 kuželek. Ovšem soupeřka se ještě nevzdávala a třetí dráhu urvala pro sebe zejména pěknou dorážkou. Lucík si držela náskok 15 kuželek před poslední třicítkou. Pořád jsme potřebovaly ten poslední prokletý bodík, abychom vyhrály. No a tak si Lucka řekla, že vlastně už není žádná „Cíťa“ a šla si pro ten bod hezky poctivě od začátku poslední dráhy. Na 139 nedokázala soupeřka odpovědět a tak jsme si mohly v klidu vydechnout. Celkově jsme porazily Kolíňačky 5:3, když jsme s výkonem 3152 porazily o 123 kuželek více. Stále si držíme první flek v tabulce :o)

 Bláža 505, Lenka 548, Káča 503, Irča 536, Blani 536 a Lucík 524.

 Katka

Zápis o utkání