Sprinteři potřetí o mistrovské tituly

Již po tři roky patří neodmyslitelně do kuželkářského kalendáře republikový šampionát ve sprintu. Po dvou moravských zastávkách (Olomouc a Přerov) se v sobotu 2. září sjelo na kuželnu SK Žižkov Praha celkem 29 hráčů z celé republiky, aby soutěžili ve čtyřech kategoriích o mistrovské tituly. Sprint je soutěž na 2×10 hodů do plných, kde hrají hráči stejné kategorie proti sobě, hodnotí se každá dráha zvlášť a v případě nerozhodného výsledku rozhoduje tzv. „náhlá smrt“. Z tohoto důvodu není nouze o dramatičnost a napětí a o tom jsme se mohli v sobotu přesvědčit.

Kategorie B1 přilákala na start celkem čtyři startující, kteří se nejprve utkali systémem každý s každým a následně v play off. V základní části dominovala Kamila Vlasáková z SKK ZP Rokycany, která všechna svá utkání vyhrála naprosto suverénně. Oč suverénní bylo její počínání v základní části, o to větší nervy si prožila v semifinále, které nakonec s notnou dávkou štěstí vyhrála nad svým oddílovým kolegou Kubou Vasem až 7:6 v náhlé smrti. Druhé semifinále mezi Františkem Koplíkem z TJ Jiskry Kyjov a Eliškou Čermákovou z BSC Praha bylo neméně dramatické a nakonec se po výsledku 8:5 v náhlé smrti radoval František Koplík. Ve finále našla Kamila Vlasáková svoji formu ze základní části a nedala svému soupeři sebemenší šanci a připsala si svůj druhý titul v této soutěži.

Foto vítězů B1

Tradičně nejpočetnější na každém turnaji je kategorie B2 a ani na tomto šampionátu tomu nebylo jinak. Celkem 12 hráčů a hráček bylo rozděleno do čtyř skupin po třech, kdy vítězové základních skupin postoupili přímo a ostatní se utkali o zbylá čtyři místa do čtvrtfinále. V základních skupinách dominovali hráči SKK ZP Rokycany Václav Fair, David Černohlávek a Michal Zeman, kteří společně s premiérovým mistrem ČR Petrem Mrkvičkou z Klubu Zrapos Opava ovládli základní skupiny. O medailích však rozhoduje úspěch ve čtvrtfinále a ten zaznamenal z této čtveřice pouze ten nejzkušenější Václav Fair, který však v semifinále nestačil na Jaroslava Aleše ze Zory Praha. Druhým finalistou se stala obhájkyně mistrovského titulu Anna Paulusová z TJ Michálkovice z.s. zp, která zdolala Leopolda Brücknera ze Solola Brno IV. ZP. Finále přineslo vyrovnaný souboj, z kterého nakonec vyšel vítězně překvapivě Jaroslav Aleš, jenž získal svůj premiérový za vítězství 13:12 v náhlé smrti.

Foto vítězů B2

V osmičlenném startovním poli hráčů kategorie B3 měli převahu borci ze Sokola Brno IV. ZP, kteří měli tříčlenné zastoupení v čele s obhájkyní mistrovského titulu Ivanou Vlachovou. Ve dvou základních skupinách většinou papírový favorité vítězili, přesto jsme zaznamenali výsledky, které se nečekaly. Za zmínku stojí nečekané vítězství Stanislavy Bartonikové z TJ Jiskra Kyjov nad Ivanou Vlachovou a zcela suverénní počínání Jaromíry Nývltové z TJ Zory Praha, která jasně ovládla svoji skupinu. Ve čtvrtfinále došlo k překvapení, když Vítek Chmelík ze Sokola Brno IV. ZP jasně přehrál Františku Špačkovou z TJ Jiskry Kyjov. Tlak okamžiku dolehl i na Jaromíru Nývltovou, ale ta nakonec Stanislavu Bartonikovou zdolala 10:4 v náhlé smrti. V semifinále nedal Václav Webr z SKK ZP Rokycany Vítkovi Chmelíkovi žádnou šanci, naproti tomu Ivana Vlachová udolala Jaromíru Nývltovou až v náhlé smrti 10:7. Finále bylo reprízou toho loňského a nakonec o jeho osudu rozhodla první dráha, kterou ovládla obhájkyně Ivana Vlachová až v druhém rozstřelu. Po změně stran nenašel Vašek dostatek fyzických a především psychických sil, aby jakkoli Ivaně vzdoroval a tím ji umožnil obhájit titul z loňského šampionátu.

Foto vítězů B3

Kategorie open přilákala na start celkem pět startujících, kteří nejdříve soupeřili v základní skupině, kdy se utkali každý s každým, aby pak první čtyři postoupili do semifinále. V základní části dominoval obhájce titulu Zdeněk Paulus z TJ Michálkovice z.s. zp, ale v semifinále narazila kosa na kámen, když nečekaně hladce podlehl Zuzaně Siberové z Klubu Zrapos Opava. Druhé semifinále skončilo rovněž jasným vítězstvím Jana Ungra z SKK ZP Rokycany nad Marii Gutovou z TJ Jiskry Kyjov. Dramatické finále pro sebe nečekaně rozhodla Zuzana Siberová po vítězství 8:6 v náhlé smrti a připsala si na své konto premiérový mistrovský titul.

Foto vítězů kategorie OPEN

Mistrovské klání opět ukázalo, že v této hře nemá nikdo nic předem předplacené a o tom tato soutěž je, vyhrát může prakticky kdokoliv. Vyhrát může prakticky kdokoliv. Co však může nejvíce těšit je zájem a radost ze hry. K báječné atmosféře přispělo rovněž příjemné a milé prostředí kuželny SK Žižkov. O kvalitě soutěže může hovořit i ten fakt, že se klání zúčastnil i štáb Paralympijského magazínu České televize.

Vašek Webr

Štítky: